Welkom op Intramed Expert!
Het kenniscentrum van Intramed

NIVEL export

Via de NIVEL export worden de gegevens naar het SKF (Stichting Keurmerk Fysiotherapie), LIPZ en LDO (Landelijke Database Oefentherapie) verstuurd.

Je hebt alleen de beschikking over de NIVEL export, als je een verslagleggingsrichtlijn in jouw database hebt waarbij de NIVEL export ingeschakeld is. Bij de volgende richtlijnen worden NIVEL exports ondersteund:

  • Fysiotherapie
  • Kinderfysiotherapie
  • Kinderoefentherapie
  • Bekkenfysiotherapie bij kinderen
  • Oefentherapie
  • Psychosomatisch therapie (SOLKNet)

Let op: Dit is niet de KNGF export.

Instellen NIVEL Export

Instellingen patiëntgegevens

Op tabblad “3. Bijzonderheden” van de patiëntgegevens kun je instellen of de patiënt toestemming heeft gegeven om mee te doen met de export. Als je kiest voor “Bezwaar” of “Niet gevraagd”, worden de gegevens van de patiënt niet meegestuurd. Alleen bij “Toestemming gegeven” worden de gegevens meegenomen in de export.

Tip: als je wilt dat de toestemming voor het NIVEL export standaard op “gegeven” staat, dan kun je dit aanpassen in de systeemgegevens. 

Instellingen medewerkersgegevens

Bij de NIVEL export wordt het BIG-nummer, ZVL- soort en -nummer van de therapeut die vermeld is in de behandeling, meegestuurd. Daarom is het noodzakelijk dat de medewerker hiervoor toestemming geeft. Dat leg je vast in de medewerkersgegevens.

1. Klik op menu [Systeem], [Organisatie], [Medewerkers] en dubbelklik op een medewerker.
2. Controleer op tabblad “1. Algemeen” of de velden “ZVL-soort:”, “ZVL-nummer:” en “BIG-nummer” correct zijn ingevuld en wijzig deze zo nodig. Let erop dat het BIG-nummer 11 karakters heeft.
3. Klik op tabblad “4. Online diensten”.
4. Klik achter “Deelname Nivel” op en klik op een optie. Standaard is hier “Niet gevraagd” ingevuld. Alleen bij “Toestemming gegeven” kunnen gegevens van behandelingen van de medewerker worden verstuurd.
5. Bewaar de gegevens met “F5” of klik op:

Exporteren NIVEL gegevens

Om de verzamelde meetgegevens te versturen, wordt gebruik gemaakt van een Privacy Verzendmodule (PVM). Meer informatie over de PVM kun je vinden op de website van ZorgTTP:  https://www.zorgttp.nl/pages/download_page.

Om de Nivel te exporten voer je de volgende stappen uit:

  1. Klik op menu [Extra], [NIVEL export]

Op dit tabblad zie je aan welke voorwaarden een behandelepisode moet voldoen, om in aanmerking te komen voor deze export. In de voorwaarden staat dat er sinds de laatste aanlevering een behandeling of meetinstrument toegevoegd moet zijn. Het is echter ook voldoende om alleen een veld in een dossier  in te vullen.

2. Klik op “Volgende”.

3. Kies de locatie waar je het exportbestand wil bewaren en klik op “volgende”.

Op dit tabblad wordt een overzicht getoond van de patiënten die meegenomen worden in de export. Het maakt niet uit of de behandelepisode open staat of afgesloten is. Alle dossiers van de afgelopen 2 maanden, die sinds de vorige NIVEL export gewijzigd zijn, komen in aanmerking voor de export. Een dossier kan dus meerdere keren geëxporteerd worden.

4. Klik op “Voltooien”; de gegevens worden geëxporteerd en het laatste tabblad wordt geopend.
5. Klik op “Sluiten”.
6. Open de PVM module. Hierin kun je het opgeslagen bestand openen en versturen naar het NIVEL.

Klik hier voor een overzicht van de gegevens die meegenomen worden in de export.