Welkom op Intramed Expert!
Het kenniscentrum van Intramed

Grootboekrekening staat onterecht op balans of verlies/winst

Het kan voorkomen dat er een grootboekrekening wordt toegevoegd dat onterecht op balans of verlies/winst staat. In een dergelijk geval komen de bedragen die hierop geboekt zijn verkeerd in de boekhouding terecht.

Een balansrekening is een rekening waar slechts bij of af wordt geboekt, maar wat niet ten laste of ten bate van de omzet wordt geboekt. We kunnen een balansrekening niet wijzigen in een verlies/winst rekening en vice versa.

Een verlies/winst rekening wordt bij het afsluiten van een jaar voor de afgesloten periode op nul gezet en wordt dus zogezegd opgeschoond. Een balansrekening niet. Van een balansrekening wordt slechts het eindsaldo doorgeboekt naar het volgende boekjaar.

Oplossing:
Zolang er nog niet geboekt is op een grootboekrekening is de grootboekrekening nog te wijzigen. Dit kan je doen via [Financieel], [Boekhouding], [Grootboek]. Klik dubbel op de desbetreffende grootboek en pas het veld “balans/VW” aan.

Wanneer er wel al geboekt is op een grootboekrekening is deze niet meer te wijzigen. Dan dient er een nieuwe grootboekrekening aangemaakt te worden met de juiste instelling. Vervolgens moet het bedrag worden overgeboekt van de verkeerde grootboekrekening naar de juiste grootboekrekening.
Om een nieuw grootboek aan te maken kan je gaan naar [Financieel], [Boekhouding], [Grootboek]. Druk op de groene plus om een nieuw grootboek toe te voegen.
– Bij “Rekeningnr.” kan je een rekeningnummer invullen dat nog niet gebruikt wordt.
– Bij “Naam” kan je een naam invullen waar het om gaat.
– Bij “Type rekeningen” hoef je niets in te vullen.
– Bij “Balans/VW” vul je in waar het om gaat, “Balans” of “Verlies/winst”.
– Bij “Geblokkeerd” laat u ‘”Nee” staan.
Bewaar dit met <F5>.

Om na te gaan welk bedrag er op de verkeerde grootboekrekening staat, ga je naar [Rapporten], [Financieel], [Balans en winst-en-verliesrekening] en druk gelijk op “Ok”. Vervolgens kan je om het bedrag over te boeken gaan naar [Financieel], [Boekhouding], [Dagboeken] en kies het dagboek “Memoriaal”.  Als rekening vul je uiteraard de verkeerde grootboekrekening in en als tegenrekening vul je de juiste grootboekrekening in, hiermee verplaatst hij eigenlijk de ‘waarde’ van de ene naar de andere rekening.

Wanneer het bedrag is overgeboekt kan de verkeerde grootboekrekening geblokkeerd worden. Dit kunt u aanpassen via [Financieel], [Boekhouding], [Grootboek]. Klik dubbel op de desbetreffende grootboekrekening welke niet meer gebruikt moet worden en zet bij  “geblokkeerd” een “Ja”. Bewaar het met <F5>.