Alles wat je moet weten voor de jaarovergang en een soepele overgang naar de Nieuwe Generieke Declaratiestandaard (GDS)

Vanaf 1 januari 2025 wordt de nieuwe Generieke Declaratiestandaard (GDS) ingevoerd om het declaratieproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars te uniformeren en vereenvoudigen. Dit zorgt voor een efficiëntere verwerking, minder administratieve lasten en betere gegevensuitwisseling. We hebben in 2024 al diverse aanpassingen doorgevoerd in onze software voor een soepele overgang. Omdat de overgang naar nieuwe Generieke Declaratiestandaard samenvalt met de jaarovergang, hebben we dit jaar een gecombineerde informatiepagina gemaakt. 

Hier vind je alle informatie over de GDS-wijzigingen en de administratieve taken voor de jaarwisseling, specifiek afgestemd op jouw beroepsgroep. Selecteer je beroepsgroep voor een relevante weergave. Aan de labels kun je eenvoudig zien welke informatie beschikbaar is: zowel GDS en Jaarovergang of alleen Jaarovergang, als er geen wijziging in de declaratiestandaard is voor jouw beroepsgroep.

Algemene wijzigingen in Intramed voor de GDS

Voor Behandelingen/declaratiemomenten op een codelijst ‘Paramedische hulp’ wordt voortaan naar de prestatiedatum gekeken om te bepalen, welke declaratiestandaard daarvoor gebruikt moet worden.
Vanaf 01-01-2025 is dat versie 2 van de Generieke declaratie standaard (GDS801). Tot die datum wordt de huidige declaratie standaard PM304 gebruikt.

Dit geldt voor behandelingen én declaratiemomenten die gekoppeld zijn aan een behandelserie, met een begindatum van 01-01-2025 of later.

Voor de declaratiestandaard GDS801 is in een eerdere Intramed versie geregeld, dat bij de prestatiecode/behandelcode de juiste prestatiecodelijst wordt ingevuld in een declaratie.
Als er een onbekende prestatiecode/behandelcode wordt gebruikt, kan er geen juiste prestatiecodelijstcode worden bepaald. Om afwijzingen van de declaratie te voorkomen, worden deze behandeling voortaan tijdens het declareren naar verzekeraars overgeslagen. En je ziet ook een foutmelding in het scherm ‘Niet gedeclareerde zaken’:

Een niet gevonden prestatiecodelijst geeft voortaan ongeacht de betaler een melding in de gegevenscontrole:

Rechts daarvan kun je dan dit corrigeren.
Bij een declaratiemoment wordt tabblad ‘1. Behandelserie’ getoond en moet je zelf naar tabblad ‘5. Declaratietraject’ scrollen om de prestatiecode te wijzigen.

Als GGZ-behandelingen werden gedeclareerd door een rechtspersoon, dan werd de rubriek ‘ZorgaanbiederSoort’ in de declaratie niet gevuld conform de GDS standaard. Dit is aangepast; voor alle duidelijkheid een overzicht:

 

Declaratiemomenten moeten met de juiste declaratiestandaard worden gedeclareerd, zodat ze niet worden afgewezen. Terwijl we wachten op de ingang van de GDS 801, moet je declareren op de PM-standaard. Intramed controleert voortaan bij declaratiemomenten hiervoor op de prestatiedatum van het declaratiemoment (in plaats van op de begindatum van de behandelserie). Ligt die datum op 01-01-2025 of later, dan wordt de GDS 801 gekozen; anders de PM-standaard.
En nog een punt bij de ingang van de GDS 801 standaard: Alleen bij het declareren van fysiotherapiedeclaratiemomenten (Zorgtopics zorgproduct) worden de behandelingen opgenomen in declaratiebestand naast het zorgproduct.

Als de GDS 801 in werking treedt, wordt in behandelingen van een ‘Overige diensten’-codelijst in het scherm ‘Gegevens controleren en aanvullen’ voortaan niet meer gecontroleerd, of er een geldige prestatiecode is gebruikt. Zo gaat ook bij overige diensten de declaratie goed.
Het scherm ‘Gegevens controleren en aanvullen’ roep je op vanuit de agenda én via menu [Financieel], [Declaraties], [Gegevens controleren en aanvullen] / [Opbouwen verzamelstaten].

Om te kunnen declareren volgens de GDS801 declaratiestandaard, moet bij bepaalde diagnosecodes een lichaamslocatie worden ingevuld. Intramed controleert behandelingen met behandeldatum 01-01-2025 of later op aanwezigheid van de lichaamslocatie. En bij declaratiemomenten wordt dit
gecontroleerd als de begindatum van de behandelserie 01-01-2025 of later is. Je ziet dan een foutmelding in het scherm ‘Niet gedeclareerde zaken’.

Niet nagekomen afspraken konden nog niet worden gedeclareerd via D-Pay/Notacollect als de GDS declaratiestandaard wordt gebruikt. Dit is opgelost: ga je declareren via D-Pay met de GDS 801 v2 declaratiestandaard, worden niet nagekomen afspraken ook meegenomen met prestatiecodelijst 999 (= (Onderdeel van een) prestatie waarvoor geen code bestaat).

Veelgestelde vragen over de GDS

De GDS 2.0 is een vernieuwde standaard voor het declareren van zorgkosten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Deze standaard wordt ingevoerd om het declaratieproces te uniformeren en te vereenvoudigen, wat leidt tot een efficiëntere verwerking, lagere administratieve lasten, en een verbeterde kwaliteit van gegevensuitwisseling.

De overgang naar de nieuwe Generieke Declaratie Standaard zal gefaseerd verlopen binnen Intramed. Over heel 2024 worden er al diverse voorbereidingen getroffen in de software, zodat je geleidelijk kunnen overschakelen naar de nieuwe standaard. Vanaf 1 januari 2025 wordt de GDS 2.0 de standaard voor alle declaraties, Intramed is er dan volledig klaar voor.

De ingebruikname van de Generieke Declaratie Standaard (GDS) 2.0 per 1 juli voor aanbieders van paramedische zorg is uitgesteld tot 1 januari 2025. Dit is na de (keten)test resultaten is gebleken dat niet alle EPD leveranciers tijdig waren om de GDS 2.0 standaard te ondersteunen. Intramed is er klaar voor, meer over het uitstellen van de GDS vind je in dit nieuwsbericht.

Je kunt je inschrijven via onze webinarpagina.

Nieuws rondom de GDS