Welkom op Intramed Expert!
Het kenniscentrum van Intramed

Bankbestanden inlezen

Van betalingen en ontvangsten heb je digitale afschriften van jouw bankrekeningen. Deze bankbestanden lees je in en breng je via dagboeken in in de Intramed boekhouding, om het geheel compleet te maken én te kunnen monitoren, wat nog binnen komt.

Korte instructie

 1. Klik op menu [Financieel], [Boekhouding], [Importeren], [Inlezen bankbestanden].
 2. Zoek en klik op het bankbestand.
 3. Klik op “Openen”.
 4. Vul de velden in; voor zover van toepassing.
 5. Verwijder boekingen die je niet in de boekhouding van Intramed wil opnemen. Klik daarvoor op de regel en klik op . Klik vervolgens op “Ja” in het bevestigingsscherm.
 6. Klik op “Opties”, “Overbrengen naar dagboeken”; de geïmporteerde boekingen worden overgebracht naar het dagboek en het scherm “Informatie” wordt geopend.
 7. Klik op “OK”.

Betalingen kunnen handmatig worden verwerkt, maar je kunt de betalingen en ontvangsten ook registreren door de gegevens uit jouw bankapplicatie te importeren. Intramed ondersteunt de export-bestanden van Girotel zakelijk, ING-bank, ABN/AMRO, Rabobank, SNS-bank en van Lanschot.

 

Via deze link kun je het bijbehorende filmpje bekijken.

Eerst is het nodig dat je de bankbestanden van de bankapplicatie opslaat op jouw computer. Je kunt bijvoorbeeld via online bankieren de bankgegevens van een bepaalde periode opslaan in een bestand op jouw computer. Dat bestand kun je vervolgens in Intramed importeren.

 1. Klik op menu [Financieel], [Boekhouding], [Importeren], [Inlezen bankbestanden].
 2. Zoek en klik op het bankbestand.
   

  Sommige bestanden worden niet getoond als er een filter is ingesteld naast het veld “Bestandsnaam:”. Klik in het veld en kies welk bestandstype je wil tonen in het scherm “Openen”.

 3. Klik op “Openen”.
 4. Vul de velden in; voor zover van toepassing.

  Veld

  Omschrijving

  Declaratie

  Als dit veld niet automatisch is ingevuld, kun je zelf het declaratienummer selecteren. Klik op  en dubbelklik op een declaratie.

   De declaraties worden op basis van tekstherkenning gekoppeld aan het declaratienummer in Intramed. Je moet daarom goed controleren, of de betaling inderdaad bij het declaratienummer hoort.

  Factuurnr

  Als dit veld niet automatisch is ingevuld én er sprake is van een factuur, kun je het factuurnummer zelf selecteren. Klik op  en dubbelklik op een factuur.

  Afschriftnr

  Als dit veld niet automatisch is ingevuld, kun je zelf het afschriftnummer intypen.

  Datum

  Standaard is de valutadatum ingevuld. Je kunt dit wijzigen: typ de datum in of gebruik de kalender via .

  Bij/Af

  Standaard is ingevuld of het een bij- of afschrijving is. Je kunt dit wijzigen: klik op  en klik op een mogelijkheid.

  Bedrag

  Standaard is het bedrag dat bij- of afgeschreven is op de bankrekening ingevuld; je kunt dit niet wijzigen.

  Omschrijving

  Standaard is de omschrijving van de bij- of afschrijving ingevuld; wijzig dit zo nodig. Klik in het veld en typ de gewenste omschrijving in.

  Naar dagboek

  Bij het inlezen van het bankbestand zijn de boekingsregels gekoppeld aan het dagboeknummer waar de regel in verwerkt zal gaan worden. Dit koppelen van de regel aan het dagboek vindt plaats aan de hand van het bankrekeningnummer in het dagboek, en in de boekingsregel. Als deze koppeling niet automatisch mogelijk was, moet je handmatig aangeven, in welk dagboek de regel verwerkt moet worden.

  Klik op  en dubbelklik op een mogelijkheid.

 5. Bewaar de gegevens (“F5” of ).
 6. Verwijder boekingen die je niet in de boekhouding van Intramed wil opnemen. Klik daarvoor op de regel en klik op  . Klik vervolgens op “Ja” in het bevestigingsscherm.
 7. Klik op “Opties”, “Overbrengen naar dagboeken”; de geïmporteerde boekingen worden overgebracht naar het dagboek en het scherm “Informatie” wordt geopend.
 8. Klik op “OK”.

Vervolgens kun je via menu [Financieel], [Boekhouding], [Dagboeken] naar het dagboek. Daar kun je de tegenrekening invullen, het saldo controleren en de regels boeken.